top of page

B I O G R A F I E

ANA_kleur_foto-7_edited.jpg
ANA_kleur_foto-1.jpg

De Nederlands-Argentijnse sopraan Ana-Carmen Balestra is een veelbelovende sopraan, geprezen voor haar warme stem en haar gepassioneerde theatrale vertolkingen. Zij schittert op grote podia, zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ‘t IJ en is te vinden in intieme settings; in kleinere theaters, een kerk of bij een huiskamerconcert.

Met een volledige beurs studeert ze momenteel aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen bij zangdocent John Evans. Onlangs won zij de Wigmore Guildhall Prize waardoor zij  in april 2024 een volledig solo recital in Wigmore Hall in Londen mag geven. Recentelijk verscheen ze op BBC Radio 3 met mysterieuze liederen van Kaija Saariaho als onderdeel van het Total Immersion-programma. 

Haar bachelor examen (2021) behaalde ze cum laude in haar geboortestad aan het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens voltooide ze een eenjarige masteropleiding aan de Opera Academy in Kopenhagen, gevestigd aan het Royal Danish Opera House. Hier vertolkte ze de rollen Barbarina in Le Nozze di Figaro van Mozart en Dalinda in Ariodante van Händel.

Op Guildhall vertolkt ze in 2023/2024 Bella in La bella dormente nel bosco van Respighi, de rol van Susanna in de nieuw gecomponeerde opera A Star Next to the Moon van Stephen McNeff en de titelrol in Händel’s Alcina, onder begeleiding van het Orchestra of the Age of Enlightenment. Daarnaast is zij soliste o.a. in het Requiem van Mozart, Coronation Mass en het Brahms Requiem, vanuit de Josephine Baker Trust. Ook zong ze in de voorstelling Ride! Sing! Repeat! voor het Copenhagen Opera Festival (2022). 

In Nederland trad zij onder andere op voor het Programma Jonge Grote Zangers, en stond zij in het voorprogramma van Ian Bostridge en Julius Drake. Op het Rotterdam Opera Festival trad zij in 2022 op met de muziekvoorstelling Sometimes I Visualize myself back in the belly of my mother, gecomponeerd door Mees Vervuurt. 

Ana-Carmen won meerdere prijzen, waaronder de Wigmore Prize, Miluška Duffková beurs (2022), de eerste prijs bij de Opera Viva competitie (2021) en de Sinfonia Rotterdam Award (2019). Ook is zij een laureaat van de stichting Classic Young Masters en heeft ze mogen soleren met het Rotterdam Sinfonia Orkest, onder leiding van Conrad Van Alphen.

 

Sinds 2018, heeft zij beurzen ontvangen van de Van den Ende Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds,het VSB Fonds en de Kathleen Trust.

- As the Princess, Ana-Carmen Balestra was a delight to watch, full of naivety and charm and with a shining top register. - Bachtrack -

bottom of page