top of page

B I O G R A F I E

ANA_kleur_foto-7_edited.jpg
B38C8F3A-DC4C-4ECC-AD03-990B3FE862DC.jpeg

De Nederlandse-Argentijnse sopraan Ana-Carmen Balestra, staat bekend om haar prachtige stemgeluid, dat wordt geëvenaard door haar elegante en verfijnde uitvoering. Ze studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide vervolgens een eenjarige masteropleiding aan de Opera Academie in Kopenhagen, gevestigd in het Koninklijk Deens Operahuis. Momenteel studeert Ana-Carmen aan de Opera Course aan Guildhall, hier heeft ze de Guildhall Wigmore Prize gewonnen en zal een avondvullend recital in de Wigmore Hall geven in April 2024. Ze heeft erkenning gekregen voor haar talent; in 2024 werd ze genomineerd door Guildhall voor de Clonter Opera Awards en volgend seizoen begint ze als Young Artist bij de National Opera Studio in Londen.

Haar recente opera-ervaringen zijn divers en indrukwekkend. Ze trad op als Barbarina in Le nozze di Figaro en Dalinda in Ariodante in Kopenhagen. Frasquita in Carmen op het Waterperry Opera Festival. La Principessa in La bella dormente nel bosco door Respighi en Susanna in A Star Next to the Moon gecomponeerd door Stephen McNeff in Guildhall. Ook zong ze mooie rollen in meerdere opera scènes, waaronder Giulietta in i Capuleti e i Montecchi, Blanche in Dialogues de Carmélites, Susanna in Le nozze di Figaro, The Governess in the Turn of the Screw en Adina in Elisir d'amore. In de zomer van 2024 speelt ze Alcina van Händel in Guildhall in samenwerking met de Ancient Academy of Music.

In Nederland treedt zij regelmatig op en had ze de eer te openen met een recital voor Ian Bostridge en Julius Drake in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Verder maakte ze in 2023 haar Concertgebouw debuut als onderdeel van de Masterclass met Nelly Miricioiu.

Haar vermogen om grenzen te verleggen en artistieke bruggen te slaan tussen verschillende muzikale tradities en genres, leidt tot prikkelende programma's die zowel verrassend als diepgaand zijn, met een unieke persoonlijke en speelse toets. Ze trad op op verschillende festivals zoals het Rotterdam Opera Festival, de Tête-à-tête in London en het Copenhagen Opera Festival. Recent verscheen ze op BBC Radio 3 met mysterieuze liederen van Kaija Saariaho en zal zij in maart 2024 optreden bij Podium Klassiek.

Ana-Carmen heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Miluška Duffková-beurs, Kathleen Trust, de eerste prijs in de Opera Viva-competitie, de Sinfonia Rotterdam-prijs en is een Josephine Baker Trust Artist. 

- As the Princess, Ana-Carmen Balestra was a delight to watch, full of naivety and charm and with a shining top register. - Bachtrack -

bottom of page