B I O G R A F I E

ANA_kleur_foto-7_edited.jpg
ANA_kleur_foto-1.jpg

De Nederlands-Argentijnse sopraan Ana Balestra (1998) is Cumlaude afgestudeerd in mei 2021 aan het  Conservatorium van Amsterdam voor haar bachelor diploma. Sinds September 2021 studeert zij aan de Opera Academy in Kopenhagen waar ze verschillende rollen zal gaan opvoeren. Haar gepassioneerde, emotionele vertolkingen in combinatie met haar warme en volle stem maken haar tot een veelbelovend jong zangtalent. In 2021 heeft Ana een studiebeurs gewonnen van de Miluška Duffková  stichting. Ook won zij de eerste prijs van de online competitie, Opera Viva.

In juni 2022 zal zij zowel de rol  van Dalinda uit Ariodante van G.F Handel als Barbarina uit Le Nozze di Figaro gaan vertolken. 

Vanaf  jonge leeftijd voelde ze hoe klassieke muziek een betoverende werking kan hebben op het publiek. Daarom besloot ze van haar passie haar beroep te maken. Binnen het ‘Nieuw Vocaal Amsterdam’, een kinderkoor, ontwikkelde ze haar gevoel voor theater en muziek. Ze kreeg vaak de solo’s en de kans om met gerenommeerde dirigenten samen te werken. Zo trad ze op in het Muziekgebouw aan het IJ onder de baton van Ton Koopman en met het Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen. Ook zong ze als kind-soliste bij de Nederlandse Opera, onder leiding van Matthew Rowe in A midsummer nights' dream van Mendelssohn.

Sinds 2018 krijgt Ana beurzen toegekend van de Van den Ende Foundation voor masterclasses. Hierdoor kreeg zij de kans om  lessen te volgen bij  gerenommeerde professionals: Audrey Saint-Gil, Jeff Cohen, Margreet Honig, Xenia Meijer, Charlotte Margiono, Claron McFadden, Alexander Oliver, Lenneke Ruiten, Ed Spanjaard en regisseur Floris Visser.  In 2018 heeft het programma Talent Centraal haar als jong talent gekozen en begeleid, ondersteund door ABN-AMRO. 

In 2019 won ze de Sinfonia Rotterdam award en werd laureaat van Classic Young Masters, een stichting in Rotterdam die zich inzet voor veelbelovende jonge musici.

- I want to keep learning, keep exploring, keep doing more. -

Jessye Norman