top of page

B I O G R A F I E

ANA_kleur_foto-7_edited.jpg
ANA_kleur_foto-1.jpg

De Nederlands-Argentijnse sopraan Ana Balestra (1998) is een veelbelovend zangtalent, geprezen voor haar  warme stem in combinatie met haar gepassioneerde en emotionele vertolkingen. Onlangs is zij begonnen aan de twee jarige opera master aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen waar ze studeert bij zangdocent John Evans. Ze voelt zich vereerd en is zeer dankbaar voor de  volledige beurs die zij heeft ontvangen van The Rudge Shipley Trust Scholarship en The Worshipful Company of Weavers .

 

In mei 2021 behaalde ze aan het Conservatorium van Amsterdam haar bachelor klassieke zang cum laude. Vervolgens deed zij een master aan de Opera Academy in Kopenhagen, verbonden aan het Operahuis. Hier heeft zij de rollen van Denise in En aften med monsieur Choufleuri (Offenbach), Barbarina in Le nozze di Figaro (Mozart) en Dalinda in Ariodante (Händel) gezongen. 

 

Ana treedt regelmatig op in Amsterdam. Onder andere binnen het Programma Jonge Grote Zangers, waarbij zij in het voorprogramma stond van Ian Bostridge en Julius Drake in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. In 2022 trad Ana op bij het Rotterdam Opera Festival en Tête-à-tête Festival in Londen met de nieuwe opera ‘Sometimes I visualize myself back in the belly of my mother’ gecomponeerd door Mees Vervuurt. 

 

Ana heeft al meerdere prijzen gewonnen waaronder de Miluška Duffková beurs (2022), de eerste prijs bij de Opera Viva competitie (2021) en de Sinfonia Rotterdam award (2019). Ook is zij een laureaat van de stichting Classic Young Masters en heeft ze mogen soleren met het Rotterdam Sinfonia Orkest onder leiding van Conrad Van Alphen.  

Haar grote ambitie is om mensen te raken en ontroeren en opera toegankelijk te maken voor een breder publiek. Vorige zomer werd ze uitgekozen voor het project “Ride! Sing! Repeat!” voor het Copenhagen Opera Festival. Dit project was bedoeld om opera naar de mensen toe te brengen en dit werd een groot succes. Het waren korte pop-up performances in de straten van Kopenhagen om zo mensen een nieuw beeld te geven van opera. 

 

Tijdens haar studie heeft Ana Balestra onder andere les gekregen van docenten en dirigenten zoals Audrey Saint-Gill, Neville Dove, Susanna Eken, Ed Spanjaard, Bretton Brown, Bejun Mehta, Nicholas Kok, Margreet Honig and Claron McFadden. 

Sinds 2018, heeft zij beurzen ontvangen van de Van den Ende Foundation, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het VSB Fonds. 

- I want to keep learning, keep exploring, keep doing more. -

Jessye Norman

bottom of page